pátek 17. srpna 2007

Co tu vlastně dělám?

Tento týden jsme finišovaly s naší "prací" tady pro AIESEC pobočku ve Skopje. Pravděpodobně jen tušíte, co tu vlastně dělám. Proto píšu tento článek a snad vám svoji činnost přiblížím.

Pracovala jsem zde v "Outcoming Exchange" oblasti. Ta se týká studentů vysokých škol, kteří chtějí přes nás vyjet na praxi do zahraničí. Není to úplně jednoduché, existují zde určitá pravidla, která se musí dodržovat (od výběru studentů přes jejich přípravu na praxi až po hledání vhodné firmy, kde budou pracovat). Ve stejné oblasti jsme pracovaly tři CEEDky s Maďarkou a Polkou.

Pro názornost uvedu příklad. Student z univerzity ve Skopje chce získat pracovní zkušenosti v zahraničí. Přijde na pobočku AIESECu ve své škole. Když bude mít štěstí, přijde za mnou :o)

Prvně zjistím, zda je takový student způsobilý vyjet na praxi, tzn. minimálně bakalář atd. Pak mu vysvětlím, jak celý proces probíhá. Následují další kroky jako jazykový test a Assesment centra (výběrové řízení založené na komunikačních, prezentačních dovednostech a práci v týmu). Tohle jsme zde nedělaly, selekci nejvhodnějších studentů má na starosti jiná osoba. Pomáhala jsem studentům složit test ohledně znalostí AIESECu a naší interní databáze. Pomáhala jsem jim vytvořit profil, pod kterým se budou prezentovat ve firmách po celém světě. A konečně jsem jim hledala praxi tak, aby odpovídala jak požadavkům studenta, tak požadavkům praktikanta.

Dále jsme tu vytvořily různé informační materiály pro členy AIESECu o Outcoming Exchange oblasti, různé statistiky a přehledy.

Velkým problémem bylo načasování. Studenti jsou nyní na prázdninách. Velmi obtížně se s nimi komunikovalo. Co se týče výsledků, nejsou takové, jaké jsem očekávala na začátku pobytu. Přesto jsme tu, věříme, odvedly kus práce, byly jsme nápocné místní pobočce i studentům. A samy jsme se také mnohému přiučily.

Žádné komentáře: