sobota 26. června 2010

Cheonan

25. června jsem dopsala a odeslala diplomku a celá natěšená jsem se další den vydala na výlet. Ostatní Češi mi doporučili navštívit Cheonan. Neslyšeli jste už to jméno? Pokud ano, jste na dobré cestě. Cheonan se jmenovala loď, která se potopila ve vodách na hranici Jižní a Severní Korei. Zároveň Cheonan je město s půl milionem obyvatel asi 80 km vzdálené od Soulu.

Do Cheonanu se dá dostat metrem. I když to trvá 2 hodiny, je to furt pohodlné a levné. Jedna cesta mě v přepočtu vyšla jen na 40 Kč! S sebou jsem měla půjčeného průvodce Lonely Planet. Podle něho jsem měla před nádražím vidět autobusovou zástavku, odkud jezdí autobus přímo do Cheonanu. Zastávku jsem najít nemohla, turistické íčko bylo zavřené a podle vzhledu nejen ten den, ale trvale. Našla jsem v okolí několik zastávek, ale ani na jedné nestál autobus, který byl uvedený v průvodci. Anglicky se tam nikdo nechytal. Chvíli jsem přemýšlela, jestli by nebylo nejlepší vydat se zpátky na metro do Soulu. Ale řekla jsem si, že to alespoň zkusím. Na zastávce, kde stálo nejvíc lidí, jsem ukázala jedné mladší Korejce místo, kam jsem se chtěla dostat. Lonely planet je dobrý v tom, že má hlavní místa napsána jak latinkou tak v korejštině. Ta paní si to přečetla a ukázala mi číslo autobusu na tabuli. Když přijel daný autobus, ukázala jsem řidiči zase v průvodci, kam chci jet, on na mě kývnul, tak jsem si sedla dopředu a doufala, že mi dá vědět, až budeme na správné zastávce. Taky se tak stalo.

Vystoupila jsem u Indepence Hall of Korea. Toto místo je památník války nezávislosti proti japonským kolonialistům. Japonci okupovali Koreu v období 1870-1945. Od té doby se nemají zrovna v lásce. Ale vztahy nejsou nijak napjaté. Independence Hall of Korea je vystavěn monumentálně, nachází se na zelené ploše za Cheonanem.  Je tu sedm muzeí týkající se korejské historie, původu Korejců, této války atd.  Expozice jsou často interaktivní, fakt zajímavě udělané. Škoda, že je většina popisků v korejštině. 
 
Také tu je kino, kde se promítá animovaný 4D film. V Korei jsem poprvé viděla 3D film a tady dokonce i 4D. Fakt super, Korejci jsou v technice fakt daleko před námi.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Helemese kdo se zase nerozepsal :) Rád vidím, rád si počtu, rád bych, aby byly další příspěvky... tak se snaž, holka, jdi mi příkladem ;)
(a kdybys jó nevěděla co s volným časem, napiš mi mail, jak se máš, co titul, práce, další zahraniční výjezd apod... má zvědavost nezná mezí :) )
Japonský Jiřík