středa 31. března 2010

Za kulturou

Korejci znají Prahu, většina z nich i ví, že se nachází v České republice. A mnozí Korejci by se do Prahy někdy rádi podívali. Když jsem se bavila se spolužáky, znají většinou sportovce - Rosického, Kollera, Čecha a spisovatele - Škvoreckého a Kafku.

V Soulu funguje řetězec českých restaurací. No fakt. I když jsou vlastněny a provozovány Korejci. Jídla mají i český název, ale nabízejí spíše korejské jídlo na český způsob. A řetězec proto, že tu je nějakých 5 restaurací po celém Soulu. Jmenují se Castle Praha. Vnitřek zdobí fotografie Prahy i jiných českých míst. Na stěnách také visí obrázky a tabule s informacemi o českých osobnostech - spisovatelích a hudebnících, např. o Antonínu Dvořákovi. 

Už jsem na tuhle restauraci narazila, ale do interiéru jsem tehdy nenahlédla. Zatím chodím jen do korejských restaurací. Castle Praha jsou prý cenově náročnější. Ale lze je velmi rychle najít díky jejich 'netypické korejské fasádě'. Viz obrázek :-)

Včera jsem měla příležitost se podívat dovnitř. Kromě restaurace sídlí v této budově i České centrum. A tam se právě konal křest. Co se křtilo? Překlad Havlovy hry Odcházení do korejštiny. Trošku netradiční, že? Až tam jsem zjistila, že do korejštiny je přeloženo daleko více knih. Nejvíc jsem byla nadšená z Krtečka. Také se v Českém centru může nahlédnout do korejských knih přeložených do češtiny. Nejzajímavější byl jeden korejský komiks, kde v bublinách byly věty nedávající absolutně žádný smysl. Přemýšlím, jestli se taková publikace vůbec někdy mohla prodávat v ČR.

Na křest přijeli také herci z Divadla Archa (V. Chramostová, Z. Stivínová, J. Třiska..), kteří tady tuším odehrají třikrát toto představení. Já půjdu taky. Bude se hrát v češtině a Korejci budou mít k dispozici korejské titulky. Kromě herců se ktřu účastnilo několik českých studentů z dalších univerzit v Soulu a také Češi, kteří v Koreji pracují. Samotných Korejců tam bylo méně, např. 'vedoucí katedry češtiny a slovenštiny' na jedné soulské univerzitě. Mohli jsme také ochutnat české jídlo a pití. Měla jsem guláš s houbičkami, který byl výborný.

Byl to zajímavý večer a už se těším na sobotní představení!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Začínáš to přehánět, holka, moje závistivý srdíčko tohle všechno nemusí vydejchat... :)
Ne, přeju pěkné představení a chválím vzorné vedení blogu, rád poznávám aspoň takhle takovou šmrncovní cizí zem. Vydrž to a na konci semestru dostaneš ode mě Áčko do indexu a možná aj nějaký prďácký děkovný diplom ti zhotovím! ;)

Jirka Horsenčák

Denny řekl(a)...

Děkuju, budu se snažit :-)