pátek 30. dubna 2010

Yeongju

Minulý týden bylo zkouškové období. Jsou tu dvě, jedno uprostřed semestru a druhé na konci semestru. Obě trvají týden, i když často jsou zkoušky i týden před a týden po oficiálním zkouškovém. Já jsem měla zkoušky tři, dvě mi dopadly slušně, třetí se dozvím asi dnes.

Po náročném týdnu jsme vyrazili na výlet. Na křtu Odcházení jsme byli totiž pozváni profesorem českého jazyka a slovanských studií. Tehdy jsme mu dali svůj kontakt a vyšlo to, výlet se opravdu konal. Jeli jsme ve třech, já a dva Češi. Dlouho jsme netušili, kam vlastně jedeme. V Korei se díky úpravě pravopisu dá mnoho slov vyslovit různě. Navíc se tu jmenuje všechno podobně. Mají to Gyeongju, Yeongju a Jongju. Kdo se pak v tom má vyznat?

Výlet byl organizován Univerzitou zahraničních studií. My jsme tam byli jediní studenti, všichni ostatní byli profesoři na této univerzitě vyučující své rodné jazyky nebo lidé z ambasád. Tito výletníci byli z Brazílie, Ekvádoru, USA, Kanady, Itálie, Německa, profesorka češtiny, ze Srbska, Ruska, Ukrajiny, Azerbajdžánu, z Indie, Japonska, profesor swahilštiny atd. Bylo nás odhadem 60 ve dvou autobusech.

Organizace výletu byla výborná, po celý víkend se o nás krásně starali. V sobotu jsme dojeli po poledni do Yeongju, cestou jsem si mohla pořádně prohlédnout místní krajinu a venkov. Po příjezdu na nás čekal připravený oběd v korejské restauraci. Asi to byla významná událost, když do nějaké restaurace přijelo šedesát cizinců z celého světa. O to víc se snažili, vždycky bylo všechno krásně připravené a velmi chutné.

Následovala prohlídka Konfuciánské akademie z 16. století a skanzenu, kde se konal festival. Korejci předváděli tradiční hudbu a tanec v krojích. Mohli jste tam koupit různé kořínky a bylinky na ozdravení těla a podobně. Korea je teď krásně rozkvetlá, o to byl celý výlet hezčí.


Po výborné večeři jsme šli do místní sportovní haly, kde se konala vystoupení. My jsme měli VIP sedadla (= plastové židličky) v prvních řadách. Několik souborů nejdříve předvedlo korejské tance. Přiijela tam také známá korejská zpěvačka. Její vystoupení střídaly vždy krátké divadelní scénky. Celé vystoupení bylo v korejštině, čili mohli jsme jen odhadovat, co se asi odehrává na pódiu. Byla to ale zajímavá kulturní zkušenost. Večer nás odvezli do pěkných hotelů.

V neděli jsme po typické snídani  navštívili rodnou vesnici profesora, který nás na výlet pozval. (Hádejte, co se jí v Korei na snídani? Rýže.) Ukazoval nám tradiční domy, ve kterých se dříve bydlelo a dodnes bydlí. V celé vesnici dnes ale bydlí jen dvě velké rodiny. Ostatní se odstěhovali do modernějších domů, často do města.

Po obědě jsme navštívili Buseoksa Temple, jednu z nejstarších dřevěných staveb v Korei. Chrám leží na kopci, obklopený horami, daleko od ruchu. Bylo ta moc hezky, hodně tomu přidalo krásné počasí a kvetoucí příroda.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Máš můj obdiv, že pořád ještě vzorně píšeš... Nicméně jen tak dál, tohle je lepší než Cestománie :)

Tvůj fanda Jirka Horsenčák

Denny řekl(a)...

Díky, to potěší :-) Ale věnuju se blogu málo. Je toho tolik, o čem můžu ještě psát. Můžeš se těšit ;-)

Anonymní řekl(a)...

Deni, uz vim, cim si travila cas v pokojicku, ja jeste dva tydny v praci a pak si budu taky jezdit. Nemuzu se dockat. Cetla jsem toho hodne, ale mas toho tolik, ze to je na dlouho, jinak mne zaujalo, ze myslenky a zpusob psani mam podobny, nekdy i hrozive stejny. Je to zvlastni. Tak kam se chystas priste? Tvoje stranky jsou nejlepsi ze vsech co se marne snazi popsat korejska mista, ty tve to opravdu nadherne popisuji. Zitra si zase neco prectu. Mej se pekne. Drzim palce ohledne diplomky.

Anonymní řekl(a)...

Jo snad bys prisla na to, ze jsem to napsala ja. Cauky Alice