středa 7. dubna 2010

Samcheon

Samchon je část Soulu, která leží prakticky v centru. Otázkou je, co všechno je centrum. Každopádně leží mezi dvěma významnými UNESCO památkami - královskými paláci. Původně jsem si myslela, že to bude čtvrť s obchody. Ale to je jen její jedna část. I když i ta je hezká, jsou tam malé kavárničky a obchůdky.

V druhé části, Bukchonu, se nacházejí staré domky postavené od konce 19. století až do padesátých let minulého století. Těmto tradičním korejským, často dřevěným domům se říká hanok. Žili tam tehdá zámožné rodiny, vysoce postavení úředníci a příslušníci královského rodu. Postupně některé nahrazovaly nové modernější budovy. Dnes si Korejci uvědomili jejich hodnotu, staré domy restaurují a dělají z nich muzea, řemeslnické dílny otevřené veřejnosti nebo kulturní instituce.

I když je Bukchon prakticky v centru, na sever leží velký park a kopce. A v dálce národní park Bukansan. Měla jsem tam pocit, jako bych ani nebyla v Soulu. Daleko méně lidí, méně dopravy a přitom to mám jen čtyři zastávky metrem.

Žádné komentáře: