sobota 25. dubna 2009

International Day

V pátek 24.4. jsme měli ve škole volno, protože se konal International day. Je to den, kdy zahraniční studenti prezentují své země. Konal se v prostorách školy - v jídelně. Každá země měla k dispozici svůj stánek, kde se nabízelo tradiční jídlo a pití (=alkohol). Tahle forma prezentace je pro ostatní studenty nejzajímavější, málokomu se chce poslouchat o historii či památkách dané země. I když výjimky se našly :-)

Čechů nás tu je tento semestr 6 plus 2, kteří jsou zde na pracovní stáži. Čili rukou na přípravu pokrmů bylo dost. Na koupi surovin a dekorací dostal každý stát 1200 DKK, což nám pokrylo naše výdaje. Naplánovali jsme si několik chodů. Jako předkrm jsme měli český chléb s nakládaným Hermelínem (to nám dovezli Češi z minulého semestru až do Horsens), hlavním jídlem bylo uzené se špenátem a bramborovým knedlíkem a jako dezert jsme měli bublaninu s jahodami, piškotové banánky a kynutý švestkový koláč. "K uhašení žízně" jsme nabízeli domácí vaječný koňak, slivovici a komu to nestačilo, tak ještě Pilsner Urquell. Nemyslete si, že studenti jedli jednotlivé chody, tak jak mají. Každý si vzal, co vypadalo hezky, jen se po tom zaprášilo.

Dekoraci tvořily vlajky ČR, obrázky slavných Čechů a Češek a obrovská mapa ČR nakreslená na prostěradlo.

Abyste si vytvořili bližší představu, přidala jsem zde fotky. Kliknutím na ně si je zvětšíte. Pro ty opravdu interesované uvádím odkaz na video: http://www.youtube.com/watch?v=qbIkEPW80YU. Našla jsem se tam 5 x (někdy ne z úplně lichotivého pohledu) ;-) Kdo mě najde taky?


Tohoto dne se neúčastnili studenti ze všech zemí, kteří tu jsou, protože to bylo pouze dobrovolné. Přesto jsme mohli ochutnat jídlo z 23 zemí: Španělsko, Francie, Itálie, Německo, Dánsko, Island Finsko, Polsko, ČR, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Litva, Lotyšsko, Rusko, Čína, Nepál, Indie, Keňa, Ghana, Svazijsko a Austrálie.

International day není jediná akce, kterou pro nás škola pořádá, také jsme se mohli zúčastnit sportovního dne. Ten každoročně probíhá i na na Vysoké škole báňské. V Ostravě se můžou studenti přihlásit do nočního orientačního běhu, aerobiku, badmintonu, tenisu, lezení na stěně, turnaje ve fotbale apod. V Horsens to je jinak. K dispozici bylo tyto sportovní disciplíny: ping pong, šipky, petanque, wrestling, stolní fotbálek, poker, soutěž v pití piva a soutěž Kdo víc sní. Kupodivu jsem se nezúčastnila žádné z nich. I když ta poslední mě lákala :-)

Žádné komentáře: