středa 4. února 2009

Ubytování

Bydlím v baráčku na Sonderbrogade 31 (kdo se na něj chcete podívat z ptačí perspektivy, mrkněte na maps.google.com - google ho neukazuje úplně přesně, leží naproti přes ulici, bydlím pod tou delší červenou střechou.) Má pět poschodí a já bydlím úplně nejvýš. Není tu výtah, jen úzké schody vedoucí strmě nahoru. S mým kufírkem to byla docela sranda vyjít tak vysoko... Ale holčina, jež mě vyzvedávala (Estonka Nelly, která tady byla na zimní semestr), mi s kufrem pomohla. Když jsme vyšly až nahoru, jen tak tak jsme popadaly dech.

Ta námaha za to ale stála. Nelly odemkla dveře hezkého podkrovního bytečku. Dala mi klíče, zodpověděla mé otázky a zase pádila vyzvedávat jiné studenty.

Vstoupila jsem do prostorné místnosti, kde se nachází menší kuchyňka, jídelní stůl, křeslo, měkkounká postýlka a šatní skříň. Z této místnosti vedou dveře do dalšího pokoje, který ale k mému překvapení byl už zabydlen. Jen jeho obyvatelka chyběla. Myslela jsem si, že je zrovna někde pryč a že se brzy vrátí. Dnes už vím, že zde bydlí Polka Olga, která tady byla od zimního semestru a nyní je na prázdninách. K „mému“ bytečku patří také koupelna, kde je sprcha, záchod a umyvadlo se zrcadlem :-). Celkově zde vybavení hodnotím velmi kladně, je to tu pěkné, čisté a poměrně nové. Nejvíc se mi líbí trámy, které celý byt zútulňují.

Obvykle když přijdu do nového bytu, tak první, co udělám, je, že se podívám z okna. Tady ale žádný výhled nemám. Jsou tu totiž střešní okna, ze kterých vidím jen kousek střechy protějšího domu a špičku kostela stojícího opodál.

Nevýhodou tohoto ubytování je, že se nachází daleko od školy. Podle googlu tři a půl kilometru. Procházka to není špatná, jen kdyby tady tolik nefoukalo. Vítr mi profukuje dokonce i čepici, tak zvažuju, že si tu koupím nějakou teplejší. Kdybych jezdila autobusem do školy, vyšlo by mě to velmi draze. Deset jízd přijde minimálně na 115 DKK. Výhodou je, že to mám jen pár minut do centra. Dnes jsem se byla zeptat na cenu nájmu a byla jsem příjemně překvapena. Měsíčně mě ubytování stojí 1600 DKK. Očekávala jsem, že budu platit nejméně 1750 DKK, jak uváděli na internetu studenti, kteří zde studovali vloni.

Internet. Zde na ubytování bohužel internet není. Ovšem tak praví oficiální dokument, který tu mám na pokoji. Když jsem si v něm přečetla "no internet access", vyrazilo mi to dech, protože jsem očekávala, že internet budu mít na ubytování k dispozici. Později jsem tady ale objevila „krabičku na internet“. Jenže přesto se nedokážu připojit. Všechny sítě jsou zaheslované. Doufám, že až přijede moje spolubydlící, tak mi s tím poradí a já vám budu moci psát častěji.

Snad se mi v mém novém bytečku bude líbit a prožiju tu skvělý půlrok!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Denisko hlavně že se ti v novém bytečku líbí.Časem z toho chození do školy a do schodů budeš tak vytrénovaná,že výtahy se ti budou zdát zbytečné.
mamka

JuaRoAl řekl(a)...

Hello Denca,

I was searching in the internet information about the student residence in Horsens, Sonderbrogade 31.

This is the only site where i have found some information...¡and two pictures!

Can I aks you some things about the residence?

Thank you for your time.

Best regards.

Juanan

PD: you can reply to my e-mail.