středa 18. února 2009

Univerzita v Horsens

Zdejší univerzita se jmenuje Vitus Bering. Název dostala podle slavného rodáka z Horsens. Sloužil v 18. století pro ruskou armádu a jeho úkolem bylo zmapovat východní pobřeží Sibiře či lokalizovat Japonsko. Mimo jiné ověřil, že Asie a Amerika jsou dva oddělené kontinenty. Znáte Beringovo moře? Je pojmenováno po něm.

Tato univerzita se nachází na okraji města, nedaleko menších fjordů a asi deset minut od moře. Na rozdíl od ekonomky v Ostravě je tato budova modernější a daleko přehlednější na orientaci. Sestává se ze šesti pavilonů, které jsou spojeny koridorem. Až na jednu výjimku. Mezi dvěma pavilony koridor zbourali a místo toho spojili sousední pavilony skleněnými stěnami a obrovskou střechou. Tím vznikl prostor, kde všichni studenti tráví volné hodiny a občas se tu konají různé školní akce.

Třídy se od těch českých liší tím, že jsou pro studenta pohodlnější. Lavice jsou dvakrát větší a v každé třídě jsou polstrované točící židle. Má to jednu nevýhodu, furt mám nutkání se při hodinách točit sem a tam :-) Na druhou stranu, počítačové vybavení je tu daleko za ostravskou ekonomkou. Zdejší počítače jsou většinou staré a šíleně pomalé. Nikoho to ale asi nijak zvlášť netrápí, protože tu stejně každý student má vlastní laptop.

Univerzita je otevřená 24 hodin denně, pouze ve večerních hodinách a o víkendech se lze dostat dovnitř jen pomocí čipové karty. Tu jsme dostali během prvního týdne. Museli jsme si nejdříve ve fotobuňce udělat pasovou fotografii. Naštěstí lze focení opakovat a až ve chvíli, kdy je student spokojený s výsledkem, se konečná fotografie odešle na technické centrum školy. Tam se studentská karta vyhotoví. Lze ji používat také pro přístup do knihovny nebo když potřebujeme něco vytisknout.

V rámci školy není menza. Můžeme se najíst v bufetu, kde se dá koupit teplé jídlo, zeleninové saláty nebo spousta druhů sendvičů. Ovšem ceny jsou na každodenní stravování poměrně vysoké. Dále zde najdete obchod s kancelářskými potřebami a učebnicemi. Většina literatury je nabízena v angličtině. To je sice skvělé, ovšem průměrná cena takové učebnice činí 1600 Kč. Tím tato prodejna poněkud uvadá na kráse.

K mému překvapení se tu nenáchází mimo fotbalového hřiště žádné sportovní zázemí. Vedle budovy univerzity se nyní staví technologický park a opodál nové koleje. Těch se ale nedočkám, dle plánu budou zprovozněny až v roce 2010.

Žádné komentáře: