středa 11. března 2009

Market Communication

Tento předmět míváme každé pondělní ráno a ve středu. Výuka není rozdělena jako u nás na přednášky a cvičení. Zezačátku hodiny nám vyučující krátce představí teorii a po zbytek hodiny řešíme ve skupinách různé úkoly či případové studie.

Zprvu jsme se zabývali zejména rozdíly mezi kulturami (co se marketingu týče - protože napřt. na stejnou reklamu nemusí regovat Čech a Američan stejně). Nyní se zaměřujeme především na to, jak vytvořit reklamu v tisku, jak psát direct mail, tisková prohlášení, firemní časopis, brožury apod.

Není to jednoduché - zejména z toho důvodu, že se toto nedá naučit nazpaměť, ale je k tomu potřeba marketingového myšlení a umění psát. A pochopitelně i slušnou angličtinu :-) Každopádně koncepce i náplň tohoto předmětu mi přijde velmi zajímavá. O to víc, že podobný předmět na ekonomce v Ostravě nemáme.

neděle 8. března 2009

Angličtina

Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodla jet zrovna do Dánska, bylo, že Dánové mají velmi dobrou úroveň znalosti angličtiny.

Nyní to můžu jen potvrdit. Už jsem se sice setkala s člověkem v cyklo prodejně, který vůbec neuměl anglicky, ale jeho kolega odpověděl můj dotaz bez problémů. Učitelé ve škole mluví také výborně. Naštěstí ale nehovoří příliš rychle ani nepolykají slova jako rodilí mluvčí. Dánští studenti mají angličtinu také skvělou. Troufnu si tvrdit, že ji mají lepší než většina studentů ze zahraničí. Erasmus studenti mají nejčastěji podobnou úroveň angličtiny jako já. Ovšem jsou zde i tací, kteří mají problém se základními časy a na druhou stranu tací, kteří mluví tak dobře (a rychle), že jim obtížně rozumím.

Všem studentům ze zahraničí je doporučováno zvolit si zde Anglický jazyk. Já za absolvování tohoto předmětu sice doma nedostanu žádné kredity, přesto jsem si ho vybrala, abych se mohla zdokonalovat :-) Na začátku semestru jsme všichni absolvovali rozřazovací zkoušku. Byla dělána formou rozhovoru s vyučujícím. Já jsem měla odpovědět, proč jsem si vybrala Dánsko, co se mi tady líbí, co si myslím o Dánech (pochopitelně jsem o nich hovořila jen pěkně;-)) atd. Pak jsem měla podrobně popsat 2 obrázky. Za necelý týden jsme se dozvěděli výsledky. Já jsem byla přiřazena do skupiny intermediate. Celkem jsou tři skupiny: starter + pre-intermediate, intermediate a advanced. Museli otevřít hned několik tříd s intermediate, protože nás je nejvíce.

Výuka angličtiny je zaměřena na konverzaci. Zejména hodně diskutujeme (např. naposledy obezitu), prezentujeme (např. co jsme si mysleli o Dánech než jsme sem přijeli a co si naopak cizinci myslí o našem národu) či máme napsat nějaký text (např. prezentovat Vitus Bering studentům, kteří se rozhodují, kam pojedou na Erasmus). Na každou hodinu si musíme přečíst nějaký článek (např. o pronikání cizinců do dánské společnosti). Gramatice či slovní zásobě se věnujeme minimálně. Také jsme se minulý týden dívali na dokument Super Size Me.

Máme sympatickou, velmi mladou vyučující. Ráda na tento předmět chodím. Výuka je totiž díky různorodým činnostem zajímavá (když opomenu, že jsem u sledování výše uvedeného dokumentu usnula).